Ο Παράδεισος του Ευβοικού

Οι Ροβιές είναι ένα παραθεριστικό θέρετρο της Εύβοιας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό, δηλαδή στη βόρεια Εύβοια. Ο δρόμος μετά τη Λίμνη κινείται πολύ κοντά στην παραλία και προσφέρει ωραία θέα στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Οι Ροβιές απέχουν 86 χλμ. από τη Χαλκίδα, την πρωτεύουσα της Εύβοιας. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 1.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι αυτοί ξεπερνούν τους 1.500.

Ο οικισμός είναι χτισμένος περίπου στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πολίχνη Οροβιαί. Σήμερα τα σπίτια του χωριού απλώνονται ανάμεσα στον επαρχιακό δρόμο Λίμνης - Αιδηψού και τη θάλασσα. Οι Ροβιές είναι ένα από τα ωραιότερα παραλιακά χωριά του δεύτερου σε μέγεθος ελληνικού νησιού. Δεν είναι υπερβολή ότι εδώ το πράσινο του δάσους σμίγει με το γαλάζιο της θάλασσας. Ολόκληρη η γύρω περιοχή διαθέτει εκτεταμένη παραλία στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. Η θάλασσα μπροστά στο χωριό είναι σχετικά ρηχή και τα νερά το καλοκαίρι αρκετά ζεστά. Όσοι τυχεροί μείνουν στις Ροβιές μέχρι τη δύση του ηλίου θα απολαύσουν το ομορφότερο ίσως ηλιοβασίλεμα στην Εύβοια.

Σήμερα χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι έχουν γνωρίσει ή ετοιμάζονται να γνωρίσουν τις Ροβιές και τις παραλίες τους, αφού η φήμη της περιοχής συνεχώς εξαπλώνεται κερδίΖοντας καινούριους θαυμαστές.

Σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός πόλεως, υπάρχουν όμορφα και σύγχρονα καταλύματα με ανέσεις που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας των θερινών διακοπών και του πιο απαιτητικού επισκέπτη . Τα σπίτια του χωριού είναι πολύ περιποιημένα, με μεγάλους κήπους, γεμάτους λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα. Πασίγνωστη είναι η βρώσιμη, νοστιμότατη ελιά των Ροβιών www.roviesolives.gr .

Ο όμορφος ενοριακός ναός των Ροβιών τιμάται στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

Στις Ροβιές υπάγονται οι οικισμοί Μαρούλι, Αγιαννάκος, Καλαμούδι, Κούλουρος, Παλιοχώρι Δαμιά και Δρυμώνα, καθώς και η φημισμένη Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Για όλα αυτά αναφερόμαστε εκτενώς στη συνέχεια, θα ήταν παράλειψη όμως αν δεν αναφέραμε την ύπαρξη στην περιοχή των Ροβιών της νεοσύστατης γυναικείας μονής της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου. Η' μονή αυτή βρίσκεται κτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία πολύ κοντά στο δρόμο Λίμνης-Ροβιών-Αιδηψού, στη θέση παλιότερης μονής "Ταξιάρχης".

 

ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΥΜΩΝΑΣ
 
Μετά το μοναστήρι ο δρόμος ανεβαίνει ψηλότερα και κινείται πάντα ανάμεσα από πεύκα, τα οποία σταδιακά αντικαθίστανται από πυκνό δρυοδάσος. Η δρυς, δηλαδή η βελανιδιά, είναι ένα είδος που αφθονεί στην περιοχή, γιαυτό εξάλλου και το επόμενο χωριό (4 χλμ. από το μοναστήρι) λέγεται Δρυμώνα. Εδώ θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούμε τους πανέμορφους καταρράκτες της Δρυμώνας, μέσα σε μια ειδυλιακή τοποθεσία. Σε κατάλληλα σημεία έχουν τοποθετηθεί από το δασαρχείο ξύλινα τραπέζια και παγκάκια για πικ νικ. Η καλύτερη εποχή για να θαυμάσουμε τους καταρράκτες είναι Απρίλιος, Μάιος ή το πολύ πολύ Ιούνιος γιατί Αύγουστο και Σεπτέμβριο το νερό είναι μηδαμινό.
 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
 
Λίγο ψηλότερα θα συναντήσουμε το χωριό Κερασιά, γύρω από το οποίο, όπως φανερώνει το όνομά του, υπάρχουν αμέτρητες κερασιές. Εκεί αν έχουμε λίγο διαθέσιμο χρόνο αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε το Μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών Κερασιάς. Στα ευρήματα των ανασκαφών, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο, περιλαμβάνονται απολιθώματα δέντρων αλλά και απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών, που ζούσαν στην περιοχή κατά την παλαιολιθική περίοδο. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι ελέφαντες, οι καμηλοπαρδάλεις, οι μαχαιρόδοντες, τα ιππάρια, τα χαλικοθήρια και οι ρινόκεροι! Επισκέψιμο καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00. Τηλ. 2227098304 & 6976764990.UA-69637044-1